CLINICAL AND NUTRITIONAL EVOLUTION OF A PATIENT WITH HALLERVORDEN SPATZ SYNDROME: CLINICAL CASE REPORT
Keywords:
Hallervorden-spatz syndrome, Dementia, Home careAbstract
We reported the case of a patient with Hallervorden Spatz Syndrome, hosted in the home program of the Regional Hospital of Asa Norte (HRAN), Brasília, DF and discuss the nutritional therapy instituted to improve the quality of life of the same. This is a clinical case study between 01/09/2017 to 10/30/2017 where all the clinical and nutritional evolution of the patient during the period of hospitalization was investigated. Pode-se perceber que a conduta dietoterápica estipulada para a paciente veio a resultar positivamente na qualidade da vida da mesma. Resultados: Após a introdução adequada de uma conduta dietoterápica para a situação da paciente, ocorreram mudanças em seu diagnostico nutricional levando-a a sair do nível de desnutrição auxiliando com um ganho ponderal, diminuindo sua constipação crônica e eliminando suas úlceras por pressão. From a dietary formulation, it can be noted that the nutritional therapy instituted demonstrated benefits for the quality of life of the patient with Hallervorden Spatz Syndrome.
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