Microbiological analysis of “Minas frescal” cheese commercialized in free fairs

Authors

  • Patrícia Faria Barbosa
  • Larissa Albuquerque Siqueira
  • Ana Elisa Barreto Matias

Keywords:

Cheese, Macrobiologycal Analsysis, Quality Control

Abstract

Objective: to assess the Minas Frescal Cheese comercialized in open air markets, in Gama- the surining area of Brasilia, Federal District, in order to verify the microbilogical and physical-quimical limits according to the patterns and governantal organisms. Method: We assessed 2 samples of  Minas Frescal Cheese comercialized in Gama- DF. Theses samples  were saved in isotemric boxes. Micrioboligical and physical-quimical analusis were performed in microbiology and brmotology laboratories. We analysed total and fecal coliforms or thermotolerants, mesophilos and pshycotrophics aerobious counting, and the physical-quimical assessment of acidity, PH, umidity and asshes. Results: findidng attest that the microbiological contmaination index, and the disagrement with physical- quimical paramenters, such as presence of inorganic substances evidenced for the ashes determination analysis and acidity variation. Conclusion: we confirm the lack of pattern and quality control for the  raw material in cheese production.   

References

Oliveira JS. Queijo: fundamentos tecnológicos. 2. ed. Campinas: Ícone;1986.

Behmer MLA. Tecnologia do leite. 13.ed. São Paulo: Nobel; 1984.

Pinto PSA, Germano MIS, Germano PML. Queijo minas: problema emergente de vigilância sanitária. Higiene Alimentar.1996;10(44):22-27.

CONAB. [homepage na internet]. Perspectivas para a agropecuária. [acesso em 2 ago 2019]. Disponível em: http://www.conab.gov.br

Sangaletti N, Porto E, Brazaca S GC, Yagasaki CA, Dalla DEA, RC, Silva MV. Estudo da vida útil de queijo Minas.Ciênc. Tecnol. Aliment.2009; 29(2): 262-269.

Zacarchenco PB, Van Dender AGF, Rego RA. Brasil dairy trends 2020.1. Ed. Campinas: ITAL; 2017.

Felício Filho, A. Eficiência econômica de estocagem de queijos. Informe agropecuário.1984;10(21):6-11.

Furtado, M.M. A arte e a ciência do queijo. 2 ed. São Paulo: Globo;1991.

Scott, R. Acidez y otrosanalisis químicos para elcontroldeprocesso de elaboration. 2, ed. Zaragoza: ACRIBIA; 1991.

Hoffmann FL, Gonçalves TMV; Coelho, AR, Hirooka EY, HOFFMANN P. Qualidade microbiológica de queijos ralados de diversas marcas comerciais, obtidos do comércio varejista do município de São José do rio Preto, SP. São Paulo: Rev. Hig. Alimentar.2004;18(122):62-66.

Fernandes AM, Andreatta E, Oliveira CAF. Ocorrência de bactériaspatogênicas em queijos no Brasil: questão de saúde pública. Rev. Hig. Alimentar.2006;20(144):4-56.

Brasil. Resolução RDC no 12, de 02 de janeiro de 2001 da Agência Nacional de Vigilância Sanitária. REGULAMENTO TÉCNICO SOBRE PADRÕES MICROBIOLÓGICOS PARA ALIMENTO. Brasília (DF); 2001 JAN 02. Disponível em: http://e-legis.bvs.br/leisref/public/showAct.php?id=144. Acesso em 28.08.2006.

Amiot J, Almudí , RO. Ciencia y tecnologia de la leche. Zaragoza: Acribia;1991.

Almeida PMP. FRANCO RM. Avaliação bacteriológica de queijo tipo Minas Frescal com pesquisa de patógenos importantes à Saúde Pública:Staphylococcus aureus, Salmonella sp e Coliformes Fecais. Rev. Hig. Alimentar. 2003;17 (111):79-85.

Franco BDGM, LANDGRAF M. Microbiologia dos alimentos. São Paulo: Ed. Atheneu; 2003.

Ricardo NR, Souza JF, Godoi FS, Prado JV. Análise físico-química de queijos minas frescal artesanais e industrializados comercializados em Londrina-PR. Revista Brasileira de Pesquisa em Alimentos.2011; 2(2):89-95.

Brant LMF, Fonseca LM, Silva, MCC. Avaliação da qualidade microbiológica do Queijo Minas Frescal do Serro – MG. Arquivo Brasileiro Medicina Veterinária e Zootecnia.2007;59(6):1570-1574.

Published

2019-08-20

How to Cite

Barbosa, P. F., Siqueira, L. A., & Matias, A. E. B. (2019). Microbiological analysis of “Minas frescal” cheese commercialized in free fairs . Revista De Divulgação Científica Sena Aires, 8(2), 147–152. Retrieved from https://rdcsa.emnuvens.com.br/revista/article/view/673

Issue

Section

Original Paper