Dietary behaviors of patients with NCDs who are attending an integrated clinic in southern Santa Catarina

Authors

  • Rebeca Knabben da Silva Ruschel
  • Jessica Borges Vieira
  • Paula Rosane Vieira Guimarães
  • Louyse Sulzbach Damázio

Keywords:

Dietary behavior, NCDs, Nutrition

Abstract

Objective: to assess the dietary behaviors of individuals with chronic non-communicable diseases. Method: The study followed a descriptive, cross-sectional, quantitative approach with primary data collection. Results: The results revealed that 48.6% (36) reported having meals in front of screens, and the majority of the participants had breakfast, lunch, and dinner. A significant portion of the group reported consuming both protective foods and ultra-processed foods. Conclusion: In conclusion, the dietary behaviors observed among individuals with NCDs were generally unfavorable. Despite proper meal distribution and the inclusion of some healthy foods, there was a prevalence of consumption of filled cookies, sweets, and sugary beverages, along with the detrimental habit of eating in front of the television.

References

TOSCANO, Cristiana M.. As campanhas nacionais para detecção das doenças crônicas não-transmissíveis: diabetes e hipertensão arterial. Ciência & Saúde Coletiva, Brasilia, p. 885-895, out. 2004.

MAGRI, Suelen; AMARAL, Natalia Weber do; MARTINI, Daniela Novello; SANTOS, Luciana Zimmermann Martins; SIQUEIRA, Luciano de Oliveira. Programa de educação em saúde melhora indicadores de autocuidado em diabetes e hipertensão. Revista Eletrônica de Comunicação, Informação e Inovação em Saúde, Passo Fundo, v. 14, n. 2, p. 387-400, 26 jun. 2020.

MARIATH, Aline Brandão et al. Obesidade e fatores de risco para o desenvolvimento de doenças crônicas não transmissíveis entre usuários de unidade de alimentação e nutrição. Cad. Saúde Pública, Rio de Janeiro, p. 897-905, abr. 2017.

WANDERLEY, Emanuela Nogueira; FERREIRA, Vanessa Alves. Obesidade: uma perspectiva plural. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 15, p. 185-194, jan. 2010.

BORTOLETTO, Ana Paula. Sindemia Global: do que estamos falando? Da inter-relação entre obesidade, desnutrição e mudanças climáticas. 2022. Disponível em: https://www.ihu.unisinos.br/categorias/159-entrevistas/621243-sindemia-global-do-que-estamos-falando-da-inter-relacao-entre-obesidade-desnutricao-e-mudancas-climaticas-entrevista-especial-com-ana-paula-bortoletto. Acesso em: 25 nov. 2022.

BEGHETTO, Mariur; SPECHT, Andréia; D'AVILA, Helen; MELLO, Elza. Mudanças no estilo de vida após primeira consulta em ambulatório de obesidade infantojuvenil. International Journal Of Nutrology, [S.L.], v. 11, n. 03, p. 102-107, dez. 2018.

CONTELLI, Stella Corso; ANJOS NETO, Mário dos. Obesidade. Uningá Review, São Paulo, v. 3, n. 1, p. 81-91, abr. 2010.

RENDEIRO, Luana Costa et al. Consumo alimentar e adequação nutricional de adultos com obesidade. Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento, São Paulo, v. 12, p. 1-13, 2018.

BRASIL, Ministério da Saúde. Orientações para Avaliação de Marcadores de Consumo Alimentar na Atenção Básica. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Brasília: Ministério da Saúde, 2015.

OLIVEIRA, Juliana Souza; BARUFALDI, Laura Augusta; ABREU, Gabriela de Azevedo; LEAL, Vanessa Sá; BRUNKEN, Gisela Soares; VASCONCELOS, Sandra Mary Lima; SANTOS, Marize Melo dos; BLOCH, Katia Vergetti. ERICA: use of screens and consumption of meals and snacks by brazilian adolescents. Revista de Saúde Pública, [S.L.], v. 50, n. 1, p. 1-10, out. 2015.

VELÁSQUEZ-MELÉNDEZ, Gustavo; MENDES, Larissa Loures; PESSOA, Milene Cristine; SARDINHA, Luciana Monteiro Vasconcelos; YOKOTA, Renata Tiene de Carvalho; BERNAL, Regina Tomie Ivata; MALTA, Deborah Carvalho. Tendências da frequência do consumo de feijão por meio de inquérito telefônico nas capitais brasileiras, 2006 a 2009. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 17, n. 12, p. 3363-3370, dez. 2012.

PEREIRA, Lorena Muriel; VIEIRA, Ana Luiza Santos; HORTA, Paula Martins; SANTOS, Luana Caroline dos. Fracionamento da dieta e o perfil nutricional e de saúde de mulheres. Revista de Nutrição, São Paulo, p. 1-10, fev. 2014.

MAZIERO, Carolina Carpinelli Sabbag; JAIME, Patrícia Constante; DURAN, Ana Clara. A influência dos locais de refeição e de aquisição de alimentos no consumo de frutas e hortaliças por adultos no município de São Paulo. Revista Brasileira de Epidemiologia, [S.L.], v. 20, n. 4, p. 611-623, dez. 2017.

FORSHEE, Richard A.; STOREY, Maureen L.. The Role of Added Sugars in the Diet Quality of Children and Adolescents. Journal Of The American College Of Nutrition, [S.L.], v. 20, n. 1, p. 32-43, fev. 2001.

LEVY-COSTA, Renata Bertazzi; SICHIERI, Rosely; PONTES, Nézio dos Santos; MONTEIRO, Carlos Augusto. Disponibilidade domiciliar de alimentos no Brasil: distribuição e evolução (1974-2003). Revista de Saúde Pública, [S.L.], v. 39, n. 4, p. 530-540, ago. 2005.

ZOBEL, Emilie H.; HANSEN, Tine W.; ROSSING, Peter; VON SCHOLTEN, Bernt Johan. Global Changes in Food Supply and the Obesity Epidemic. Current Obesity Reports, [S.L.], v. 5, n. 4, p. 449-455, 30 set. 2016.

SOUSA, Suzy Ferreira de; WOLF, Vaneza Lira Waldow; MARTINI, Mariana Conteiro San; ASSUMPÇÃO, Daniela de; BARROS FILHO, Antônio Azevedo de. FREQUENCY OF MEALS CONSUMED BY BRAZILIAN ADOLESCENTS AND ASSOCIATED HABITS: systematic review. Revista Paulista de Pediatria, [S.L.], v. 38, p. 1-10, 2020.

LOUZADA, Maria Laura da Costa; MARTINS, Ana Paula Bortoletto; CANELLA, Daniela Silva; BARALDI, Larissa Galastri; LEVY, Renata Bertazzi; CLARO, Rafael Moreira; MOUBARAC, Jean-Claude; CANNON, Geoffrey; MONTEIRO, Carlos Augusto. Impact of ultra-processed foods on micronutrient content in the Brazilian diet. Revista de Saúde Pública, [S.L.], v. 49, p. 1-8, 2015.

RAPTOU, Elena; PAPASTEFANOU, Georgios; MATTAS, Konstadinos. Investigating the influence of eating habits, body weight and television programme preferences on television viewing time and domestic computer usage. Perspectives In Public Health, [S.L.], v. 137, n. 1, p. 59-72, 20 jul. 2016.

MAIA, Emanuella Gomes; GOMES, Fernanda Mendes Dias; ALVES, Marana Hauck; HUTH, Yara Rubia; CLARO, Rafael Moreira. Hábito de assistir à televisão e sua relação com a alimentação: resultados do período de 2006 a 2014 em capitais brasileiras. Cadernos de Saúde Pública, [S.L.], v. 32, n. 9, p. 1-14, 2016.

TRANCOSO, Suelen Caroline; CAVALLI, Suzi Barletto; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Café da manhã: caracterização, consumo e importância para a saúde. Revista de Nutrição, São Paulo, p. 1-12, out. 2010.

MCCRORY, Megan A.; CAMPBELL, Wayne W.. Effects of Eating Frequency, Snacking, and Breakfast Skipping on Energy Regulation: symposium overview,. The Journal Of Nutrition, [S.L.], v. 141, n. 1, p. 144-147, jan. 2011.

BRASIL, Ministério da Saúde. Qual é a relação entre consumo de ultraprocessados e risco de mortalidade? Ministério da saúde, 2022. Disponível em: https://www.gov.br/saude/pt-br/assuntos/saude-brasil/eu-quero-me-alimentar-melhor/noticias/2022/qual-e-a-relacao-entre-consumo-de-ultraprocessados-e-risco-de-mortalidade

IBGE – Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa Nacional de Saúde 2019: Percepção do estado de saúde, estilos de vida, doenças crônicas e saúde bucal. Rio de Janeiro: IBGE, 2020.

Published

2023-07-26

How to Cite

Ruschel, R. K. da S., Vieira, J. B., Guimarães, P. R. V., & Damázio, L. S. (2023). Dietary behaviors of patients with NCDs who are attending an integrated clinic in southern Santa Catarina. Revista De Divulgação Científica Sena Aires, 12(3), 547–559. Retrieved from https://rdcsa.emnuvens.com.br/revista/article/view/101

Issue

Section

Original Paper